Visează precum un copil, înfăptuieşte precum un om matur


Nu este despre noi astăzi, despre rutina de la locul de muncă, despre trafic sau despre unele preţuri care cresc de la o zi la alta. Este despre micuţii abandonaţi în centrele de plasament, acei micuţi fără părinţi, uitaţi cu bună intenţie şi nerevendicaţi. Puţină atenţie, vă rog. Faceţi pauză de la activitatea voastră şi citiţi câteva din rândurile mele. Nu durează mul şi nu vă vor plictisi.

În sprijinul copiilor din această lume închisă sare o asociaţie; Mână cu mână îi este numele. Ea a reuşit să pună pe şinele vieţii un proiect conceput în beneficiul copiilor aflaţi sub o formă de protecţie în centre de plasament, proiect implementat alături de Asociaţia United Hands România, Fundaţia Refresh şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Parte dintr-o platformă de programe dedicate copiilor vulnerabili (Copii cu viitor), Mână cu Mână este un proiect inedit, social – artistic, ce presupune în prim-plan expoziţii foto în spaţii publice şi online pentru diseminarea campaniei.
Proiectul este unul naţional prin anvergura mesajelor promovate în materie de sprijin pentru integrare a copiilor instituţionalizaţi în comunitate, pentru binele general al societăţii, dar implementarea (ca şi realizarea laturii artistice) se va face în principal în două centre de plasament din judeţul Constanţa – Centrul de Plasament Antonio din Constanţa şi Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. Prin schimbul de experienţe facilitat de Direcţiile judeţene pentru Protecţia Copiluluicampania va sprijini în mod direct copii din centre de plasament şi din alte comunităţi din România.

În cadrul Mână cu Mână, copii institutionalizaţi au fost implicaţi într-o activitate amplă ce a presupus mai întâi fotografii ale mâinilor lor, realizate artistic de fotograful Horia Manolache, cu experienţa semnificativă în proiecte sociale artistice în Bucureşti şi San Francisco. Mai departe, pe baza unor discuţii cu copiii, s-au extras citate ce reprezintă dorinţe şi aspiraţii ale acestora, proiecţii de viitor cu privire la familie şi cariera, diverse considerente despre lume, viaţă, familie, societate. Cu ajutorul artistului grafic Gabi Toma, fotografiile au fost însufleţite cu ilustraţii şi texte exact pe baza cuvintelor exprimate de copii.
Mi-am ales şi una despre care să vorbesc, şi anume, cea cu numărul 11. Câtor băieţi nu le place fotbalul şi câţi oare nu se visează fotbalişti? Vă spun eu, aproape 95% iubesc sportul rege. Şi câţi nu vor să fie cei mai puternici oameni de pe planetă, la toate capitolele? Vă spun eu, cam toţi! Cam asta vrea să scoată în evidenţă această fotografie. Am ales-o pentru că m-a impresionat uşurinţa cu care micuţii şi-au expus mesajele pe ea, transmiţându-mi să nu cedez niciodată, că visul nu se termină când eşti aproape de un compromise. Visul se mulează după înâmplarea prin care treci.