Urban-Up proiectul care te ajută să redescoperi atuurile orașului tău!


Proiectul Urban Up a fost lansat anul trecut, de către Asociația De-a Arhitectura și s-a desfășurat în perioada aprilie-decembrie 2017. În cadrul acestui proiect fac parte 54 de ateliere gratuite pentru liceeni, în 7 orașe din țară (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu, Timișoara), întâlnirile sunt bazate pe discuții ghidate, discuții pe bază de imagini, activități de tip hands-on, jocuri de rol, explorări și analize urbane pe teren. Activitățile enumerate au fost dedicate grupei de vârstă 15-18 ani și au fost implementate de 26 de facilitatori (arhitecţi, urbanişti, antropologi şi ingineri), beneficiind de participarea a 1025 liceeni.

Atunci când ne povestim viața, am remarcat că mereu ne raportăm la o anumită ciocolată din copilărie care nu se mai regăsește în magazine acum, la un anumit joc pe care copiii născuți după 2000 poate nici nu au auzit de el. Când îmi descriu viața, vorbesc despre acele momente unice pentru mine care nu se mai pot repeta acum, la vârstă adultă: mirosuri, gusturi, dulciurile copilăriei, locuri de joacă, blocurile gri și neutre, lipsa traficului, trăznăile alături de cei mai buni prieteni, programul de strict de intrat în casă, etc. Urban Up este proiectul care dorește ca peste ani și ani, copiii noștrii să își aducă aminte de momentele pe care noi am avut șansa să le experimentăm și azi, ne amintim cu drag sau cu regret, în funcție de caz.

De câte ori interacționez cu persoanele din jurul meu, sunt întrebată de ce îmi place să rămân în orașul meu când sunt atâtea oportunități în alte orașe? Afinitatea pentru locul natal, cred că o avem cu toții, dar cade. Ori de câte ori călătorim în alte orașe din țară sau din străinătate, mereu ne întoarcem acasă, deci și acesta ar putea fi un motiv. Amprenta copilăriei este poate cel mai reprezentativ argument și aici nu mă rezum la jocurile perioadei, la înghețata rapsodia sau polar, la colecția de abțibilduri, la câștigarea unor sume de bani pentru vânzarea sticlelor de sticlă la magazine, ci și la arhitectura veche păstrată și azi în momunentele și clădirile de patrimoniu și multe altele. Atunci nu știam că locuiesc în orașul lui Caragiale, aproape de zona în care a fost asasinat Nicolae Iorga, locul natal al lui Nichita Stănescu, al compozitorului Paul Constantinescu sau al arhitectului Toma Socolescu, plus multe alte personalități reprezentative orașului.

Mai jos am atașat o poză reprezentativă din perioada când locurile și stăzile încă își mai păstrau din autenticitatea vremii, iar astăzi sunt mai dinamice, colorate și arhiaglomerate.
Proiectul a vizat creșterea gradului de conștientizare în rândul liceenilor cu privire la legăturile care există între spațiile pe care le folosim zi de zi și procesele prin care ele se transformă. Scopul a fost ca aceștia să înțeleagă impactul spațiilor asupra calității vieții și să capete deschidere către o dezvoltare urbană „isteață” printr-o experiență educațională atractivă legată de aspecte ce trebuie cunoscute de orice cetățean: ce înseamnă a construi și a contribui la schimbarea mediului construit, ce servicii publice sunt necesare într-o localitate, rolul instituțiilor, condițiile de folosire în siguranță a spațiilor etc., ca sursă de dezvoltare personală, profesională și de civism.Participanții au apreciat faptul că li s-au propus provocări care pleacă de la experiența lor de locuitori ai orașului, dar și că au întâlnit arhitecți și urbaniști care să îi inspire în parcursul lor de formare.

De ce Urban Up?

Pozele atașate uitate chiar și de mulți dintre aceia care au copilărit în acea perioadă demonstrează că există o lipsă de conștientizare a felului cum se tranformă mediul nostru, iar noi suntem primii afectați.
Nu există o platformă vastă de proiecte menite să le asigure consiliere specializată în această direcție și să le ofere sugestii în dezvoltarea profesională.

Ce?

Cunoștințe și atitudini privind valorile mediului construit, dezvoltare durabilă și rolul lor în procesele de transformare a orașelor lor.
Competențe de a învăța să învețe, de a comunica și lucra în echipă devenind astfel cetățeni conștienți de mediul construit, dar și promotori ai schimbării în bine a orașelor lor.

Cum?

Prin ateliere interactive și materiale didactice accesibile.
Prin cooperarea între educația formală și cea informală: materialele de pe site vor putea inspira metode non-formale și în disciplinele școlare.
Prin creșterea capacității unor tineri profesioniști de a fi facilitatori ai înțelegerii mediului construit – legături mai strânse între mediul profesional al arhitecților și urbaniștilor și mediul educațional.

Susține și tu, Asociația De-a Arhitectura prin direcționarea celor 2%, bani cu care membrii asociației vor:
  • Să asigurăm acces la curs pentru mai mulţi copii din şcolile din întreaga ţară, asigurându-le materialele didactice (caietul elevului, materiale de bricolaj, materiale ajutătoare pentru expediţiile prin oraş).
  • Să continuăm organizarea de întâlniri inspiraţionale ale copiilor cu arhitecţii.
  • Să continuăm şi să extindem formarea îndrumătorilor arhitecţi şi învăţători pentru proiectele educaţionale ale programului De-a arhitectura.
  • Să mulţumim copiilor, învăţătorilor şi arhitecţilor care sunt, cu toţii, voluntari implicaţi cu curaj în derularea cursului: prin susţinerea evenimentelor prezentărilor finale şi prin premii acordate acestora.
  • Să dezvoltăm activitatea noastră pe termen lung şi să îmbunătăţim vizibilitatea acţiunilor noastre.
De exemplu, poți susține Expoziția de sfârșit de an școlar a copiilor, momentul în care ei își prezintă munca de creatori ai orașului ideal. Este o muncă constantă, de un an școlar, și sunt nerăbdători ca orașul să le audă propunerile. Prin sumele colectate cu ajutorul mecanismului de redirecționarea a 2% impozit pe venit, îi ajutăm cu materiale de bricolat pentru machete, îi răsplătim cu diplome și prăjituri.
Codul Fiscal pune la dispoziţia contribuabililor mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit datorat pentru anul în curs către o organizaţie non-profit. Asta înseamnă că, odată parcurşi de tine paşii descrişi mai jos, statul va redirecţiona 2% din impozitul pe care deja l-ai plătit către Asociaţia De-a Arhitectura.
Iar rezultatele înregistrate în ultimii ani le puteți urmări AICI.

Putem face ACUM un pas împreună pentru oraşe mai bune MÂINE. Vei avea satisfacţia contribuţiei tale personale pentru o societate mai bine educată, cu adevărat urbană şi informată. O schimbare a paradigmei culturii arhitecturale şi urbane a societăţii româneşti actuale nu se poate face decât pornind de la educaţia copiilor, viitori cetăţeni şi formatori indirecţi de opinie ai părinţilor lor.
Cu acest articol am acceptat provocarea de a susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna Școala Altfel, fie ca activități ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.