Liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale, un ABC demn de urmat

 CUM A ÎNCEPUT TOTUL...

Sinceră să fiu, această provocare îmi aduce aminte de trecerea energiei electrice pe care am făcut-o în urmă cu doar câteva luni din piață reglementată în piață liberă. Nici nu îmi imaginam că astăzi voi scrie despre acest lucru. La început nu am știut nici o clipă ce înseamnă această liberalizare. În ciuda faptului că vedeam des pe la tv anunțuri, că mă loveam de foarte multe reclame pe internet sau că auzeam chiar și la radio informații despre această schimbare, am trecut cu vederea. Totul până într-o zi, când i-am spus soțului: „Știi, nu pierd nimic dacă ascult o informație cap-coadă, poate e benefică în vreun fel; și bine am făcut!”

Așadar, să vă explic cam tot ce am învățat eu din documentația de atunci, nu înainte de a vă invita să aruncați o privire și spre ABC-ul liberalizării, de la E.ON, o notă foarte importantă, despre tot ce înseamnă acest fenomen.

Ce înseamnă, de fapt, liberalizarea pieței...

Liberalizarea pieței înseamnă că prețul de furnizare a energiei electrice nu mai este stabilit de autorități, ci este stabilit pe piața liberă, în funcție de evoluția cererii și a ofertei. Mai exact, prețurile reglementate pentru clienții de tip rezidențial vor dispărea începând cu data de 1 ianuarie 2021 odată cu liberalizarea pieței de energie electrică. Astfel, consumatorii sunt liberi să aleagă furnizorul de servicii și produsele pe care le doresc. Deși furnizorul se schimbă, Operatorul de Distribuție rămâne același, nu sunt necesare modificări ale instalației.

Ce se întâmplă cu clienții care nu vor opta pentru Piața Liberă?

Clienții rezidențiali care nu au ales o ofertă concurențială și nu au încheiat un contract pe piața concurențială se facturează de către furnizorii de ultimă instanță cu care aveau încheiat un contract de furnizare în vigoare la data de 31 decembrie 2020, la prețul din ofertă pentru serviciul universal stabilit în conformitate cu prevederile din ORDIN-ul nr. 171 din 23.09.2020.

Liberalizarea transformă procesul de schimbare a furnizorului de utilități într-unul extrem de simplu, transparent și fără costuri suplimentare.

Care este diferența între Piața Liberă și Serviciul Universal?

Prețul pentru Serviciul Universal se stabilește de fiecare furnizor în parte. Prețul include tarifele reglementate pentru serviciul de transport componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție.

Concluzie!

Pentru clienții din PL avem CFEE negociat, cu clauze stabilite de furnizorul Enel, în timp ce pentru clienții care rămân în regim de SU, precum și pentru cei inactivi (numai până la 31.12.2021) și cei preluați în regim de Ultimă Instanță se utilizează CFEE-ul cadru reglementat de ANRE.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă furnizorul, referitor la liberalizarea pieței?

Conform ORDIN-ului nr. 171 din 23.09.2020, furnizorii de ultimă instanță au obligația de a informa clienții casnici cu privire la liberalizarea pieței interne de energie electrică și eliminarea tarifelor reglementate, astfel: 2 notificări: una privind eliminarea tarifelor reglementate și una referitor la oferta de serviciu universal.

Clienții pot compara prețul din oferta pentru Serviciul Universal?

DA! Pentru a se putea realiza o comparație între prețul din oferta pentru serviciul universal comunicată și tariful reglementat aprobat de ANRE. https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Oferta pentru Serviciul Universal ESTE DISPONIBILĂ odată cu liberalizarea pieței = 1 ianuarie 2021.

Cum pot afla clienții mai multe informații?

Fiecare furnizor are obligația să afișeze pe toată perioada 1 octombrie 2020 – 31 decembrie 2020, la punctul unic de contact, în centrele de informare regională/locală și în fereastra principală a paginii de internet, la loc vizibil, informările prevăzute la alin. (2), precum și contractul cadru aplicabil clienților casnici.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un client, pentru a beneficia de ofertele din piață liberă?

Bine de știut!

Prin serviciul universal (SU) se înțelege serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienților casnici și clienților noncasnici cu un număr de salariați mai mic de 50 și o cifră de afaceri anuală sau o valoare totală a activelor din bilanțul contabil conform raportărilor fiscale anuale care nu depășește 10 milioane de euro, la un nivel de calitate și la prețuri rezonabile, transparente. Aplicarea tarifelor reglementate se va face automat fără a fi necesare demersuri suplimentare din partea clienților.

Ce se va întâmpla după 30 iunie 2021

E.ON, unul dintre cei mai buni furnizori de energie electrică și gaze naturale ne iese în cale cu ABC-ul liberalizării - un lucru, zic eu, mai mult decât util, fiindcă acest Abecedar online este practic un mic manual de informații necesare despre liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze.

Astfel, fiecare literă din alfabet are în dreptul ei o informație importantă despre furnizarea de curent și gaze în piață liberă.

ABC-ul liberalizării, de la E.ON, după prenume

O idee frumoasă vine din partea acestui minunat furnizor de energie electrică și gaze naturale; în dreptul fiecărei litere din alfabet scrie câte o informație.

Haideți să facem cunoștință; eu mă numesc Adelina, deci...


ANRE sau Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei elaborează reglementările necesare funcționării pieței de energie. ANRE nu mai stabilește prețul de furnizare al electricității și al gazelor naturale, dar stabilește în continuare anumite componente din prețul final, pe care îl plătești la factură.

 

Distribuitorul nu se schimbă. Chiar dacă alegi un alt furnizor de energie, distribuitorul, adică operatorul rețelei, rămâne același.

El este cel care asigură funcționarea în siguranță a rețelei prin care electricitatea sau gazele naturale ajung în casa ta, montează contorul și la acesta trebuie să apelezi în cazul unui deranjament.

E.ON este furnizor de energie: electricitate și gaze naturale. Oferim soluții energetice de încălzire, răcire și asistență tehnică 24/7. Pe toate acestea le poți combina fix cum dorești.

Experiența de peste 16 ani face din noi un furnizor cu tradiție, apreciat de peste 3 milioane de români.

 

Liberalizarea continuă și după 30 iunie 2021.

Dacă nu închei un contract pe piața liberă, după 1 iulie rămâi cu contractul existent de serviciu universal la electricitate și cu oferta de gaz comunicată până atunci de furnizorul tău.

Te poți răzgândi oricând și alege un contract de pe piața liberă.

 

Instalația trebuie schimbată dacă schimbi furnizorul? Nu, nu trebuie să schimbi nici instalația de gaze naturale, nici pe cea electrică.

Încă nu ești client E.ON? Acum e momentul să analizezi ofertele și recomandările noastre.

 

Nu mă mai pot întoarce la tariful de serviciu universal? Ba da! Chiar dacă ai încheiat un contract pe piața concurențială de electricitate, te poți întoarce la tariful de serviciu universal.

 

ANRE sau Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei elaborează reglementările necesare funcționării pieței de energie. ANRE nu mai stabilește prețul de furnizare al electricității și al gazelor naturale, dar stabilește în continuare anumite componente din prețul final, pe care îl plătești la factură.

Mi-ar plăcea, desigur, să scrieți la secțiunea „Comentarii” prenumele vostru, pentru a face în primul rând cunoștință și apoi a vedea ce informații vi se potrivesc. Un frumos joc pe care sunt ațintită în următoarea perioadă.

Piața de gaze naturale este liberă. Ce trebuie să știi?

Cum am mai spus, de pe 1 iulie 2020, prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici nu mai este stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci este liber, pus în esență de condițiile din piață.

Ce trebuie să faceți?

Sunteți clienți reglementați E.ON dacă:

- dețineți un contract cadru de furnizare a gazelor naturale și

- pe prima pagină a facturii voastre, în tabelul Detalii factură curentă, aveți pe prima linie Produs Gaze Naturale.

Ce trebuie să faceți?

Ca urmare a liberalizării pieței, ați fost informați asupra noului preț de furnizare a gazelor naturale.

Păstrați această ofertă sau alegeți una din ofertele recomandate și încheiați un contract nou. Aveți nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de gaze naturale și, după caz, de copia actului de proprietate.

Sunteți clienți la alt furnizor dacă:

- aveți contractul de gaze naturale și factura de consum de la un alt furnizor decât E.ON

Ce trebuie să faceți?

Este cel mai bun moment să devieniți client E.ON! Bucurați-vă de libertatea de a alege, descoperiți recomandările noastre și contractați-ne cel mai potrivit produs pentru căminele voastre.

Nu uitați, schimbarea de furnizor este gratuită și nu implică modificări la instalație, ale contorului sau alte intervenții de ordin tehnic la voi acasă. 


LEGENDĂ

SU - Serviciu Universal

CFEE - Contract de Furnizare cu Energie Electrică