VIA-Împreună. Nu ești singur!


     Din păcate subiectul cancer este din ce în ce mai frecvent folosit de către majoritatea persoanelor. Cancerul este o boală care nu ține cont de vârsta victimei, atunci când se instalează. Ce este cancerul? Poate fi prevenit? Există tratament? Care sunt simptomele? Acestea sunt o serie de întrebări care ne macină, chiar și pe noi, persoanele tipice(normale sau clinic sănătos).
Cancerul este un concept generic care grupează un număr destul de mare de afecțiuni, atât din punct de vedere al originii, al mecanismului de instalare, cât și al evoluției. Dintre principalele cauze determinante în dezvoltarea și evoluția cancerului, sunt amintite:
1. Nutriția.
2. Fumatul.
3. Factorii ereditari.
4. Infecții virale, bacteriene, parazitare, fungii (ciuperci parazite).
5. Obezitatea
6. Consumul de alcool
7. Factori psihologici și de personalitate
8. Lipsa activității fizice

     Sistemul medical actual nu este pregătit să facă față numărului mare de persoane diagnosticate cu cancer, prin distribuirea de materiale auxiliare sau materiale suport pentru a-i familiariza cu terminologia acestei afecțiuni. Cu greu reușește sistemul de sănătate să acopere tratamentul pacienților diagnosticați cu cancer, mulți dintre aceștia ajung chiar în faza terminală, etapă în care pacietul trebuie să se obișnuiască cu ideea că în cazul său nu se mai poate face nimic. Este tulburător să îi comunici unui pacient faptul că se află în fază terminală și că este mult prea târziu pentru el. Uneori workshopurile destinate informării maselor cu privire la implicațiile și evoluția cancerului pot contribui la conștientizarea oamenilor cu privire la progresul boli și implicit pot acționa în consecință.
        O scurtă introducere cu privire la această tulburătoare afecțiune poate salva zeci sau mii de persoane, dacă până în momentul de față nu a existat o astfel de inițiativă, acum a apărut prima aplicație mobilă destinată persoanelor din românia diagnosticate cu cancer. Prin intermediul acestei aplicații, tinerii cu cancer cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani pot primi consultanță cu privire la tot spectrumul cancerului, iar întrebările în sfârșit își vor găsi și un răspuns. 


VIA este o aplicație care facilitează comunicarea între persoanele care s-au confruntat cu cancerul, pacienții își pot împărtăși experiențele personale cu cei care sunt interesați de acest subiect sau trec printr-o situație similară.  Proiectul VIA este ideea Asociației Little People și se poate descărca gratuit de pe AppStore sau Google Play, de către toți cei care doresc să se informeze și în special de către cei care au nevoie de suport, sprijin și informații corecte. Principalul beneficiul pe care aplicația VIA  îl are, este acela de a le oferi tinerilor un cadru virtual securizat, în care pot comunica și împărtăși experineța liber, pot adresa întrebări și primi răspunsuri corecte de la persoane care au trecut prin același proces. În acest fel, tinerii pot dezvolta legături durabile de prietenie, excluzând teama de a fi respinși și învață că nu sunt singuri în această luptă. Uneori exemplul altor tineri îl poate motiva pe celălalt să lupte pentru că există totuși o șansă. În momentul de față, aplicația este disponibilă tuturor adulților  din toate centrele de tratament din țară care au fost diagnosticați cu cancer.