Deplasarea este mai uşoară cu o bicicletă electrică

Bine v-am găsit, dragii mei. Astăzi vă voi vorbi despre ajutorul pe care ni l-ar da vehiculele electrice. Noi ştim cu toţii că în România motoarele termice sunt încă „la mare căutare” pe piaţa auto, dar nici vehiculele cu motor electric nu se lasă mai prejos, ele încercând să domine cumva piaţa.
Mai ştim că la vehicule electrice se încadrează: maşinile, bicicletele, trotinetele, skateboardurile şi hoverboardurile. Dacă am uitat ceva, mea culpa.

Aşadar, mă voi axa pe biciclete şi voi încerca nu să vă conving să le achiziţionaţi, asta decideţi singuri, ci să vă arăt importanţa lor.

În primul rând, o bicicletă electrică este o bicicletă cu acumulator, care ne permite să ne deplasăm rapid şi uşor fără a mai fi nevoie să mai pedalăm.

Mai jos câteva vreau să vă prezint câteva date despre funcționalitățile unei biciclete electrice.

Bicicleta electrică din imagine are 3 mari componente:
- Motorul
- Bateria
- Trenul de rulare
În plus, tot la componente mai putem nota încărăcătorul și controller-ul.

Să le luăm pe rând...

Motorul poate fi poziționat atât pe roata din față, pe roata din spate sau chiar în zona pedalelor. Cele mai dese sunt cele fără perii.

Bateria este practic şi cea care dă preţul unei biciclete electrice. De aici se trage costul ridicat. Autonomia unei biciclete electrice poate fi de la 20 km și să treacă de 100, asta în funcție de tipul ei și de tipul de funcționare ales.

Există 3 tipuri de funcționare a bicicletelor electrice care influențează autonomia:
Mersul asistat – În timp ce pedalați, un senzor îi transmite motorului să vă asiste, astfel efortul depus în pedalare este minim.
Mersul doar electric din accelerație – După ce v-aţi urcat pe bicicletă trebuie doar să rotiți de mânerul de accelerație, iar bicicleta va pleca cu o viteză variabilă în funcție de poziția în care țineți accelerația.
Mersul fără motor electric – Adică pedalare normală, ca la o bicicletă clasică de mers.

Bateriile sunt 2 feluri:
Baterii pe bază de plumb-acid, adică cele mai ieftine, și cele care la noi în țară predomină cam 70% pe piața de biciclete electrice din cauza costului redus. Ele au un mare dezavantaj: greutatea și timpul de încărcare.
Baterii pe bază de Litiu – acestea se găsesc în mai multe formule (Litiu-Ion, Litiu Polymer, etc) prețurile lor cresc în funcție de Amperaj, sunt mult mai ușoare și au o durată de viață dublă față de cele Plumb Acid. Aceste baterii se găsesc în Pack-uri gata făcute și există acces în interior.

Controller-ul
Este creierul unei biciclete electrice. Mare atenţie însă; el poate ceda din cauza umidității la conectori sau din cauza supra dimensionării siguranței de pe alimentarea principală.

Vreau acum să vă prezint acum o serie de avantaje ale bicicletelor electrice:

Gradul de poluare. Gradul de poluare al motorul electric este fără îndoială mai mic decât cel al motoarelor termice. Aşa este, dacă ar fi să privim în jurul nostru, şi energia electrică folosită trebuie produsă. Producţia de energie electrică în sine poate crea poluarea. Folosirea energiei electrice în scopul propulsiei autovehiculelor nu creează poluare.

Deplasarea uşoară. Cu o astfel de bicicletă ne putem deplasa extreme de uşor dintr-un punct în altul al oraşului.

Costul de exploatare. Costul este foarte redus. Să zicem la prima vedere că pentru un abonament lunar pe mijloacele de transport trebuie să plătim câţiva zeci de lei, dacă nu chiar peste o sută. Dar costul încărcării zilnice a acumulatorului adaugă lunar circa 10-15 lei în plus la factura de curent electric. Deci…

7 motive ca să investim în biciclete electrice
Vom putea merge mai repede și pe distanțe mai mari

Faţă de bicicletele normale, cu bicicleta electrică putem să parcurgem o distanță mult mai mare fără să obosim. Mai mult, putem să atingem și o viteză de până la 25 km/h. Bicicleta electrică este potrivită nu numai pentru oraș, ci şi pentru excursii.

Formă excelentă. Sănătate curată

Deși are baterie și motor, bicicleta electrică ne va permite să îmbinăm viteza cu pedalatul. Mersul pe bicicletă este benefic pentru sănătatea inimii, a plămânilor și pentru presiunea sângelui. În plus, mișcarea zilnică combate stresul.

Economisim bani

Acest tip de bicicletă este mai convenabilă odată ce o cumpărăm. Este rezistentă în timp și ne va scuti de eventualele costuri suplimentare pentru reparații, faţă de una clasică. Cu ea, transportul în comun sau autoturismul personal devin amintire. Bicicleta electrică ne va ajuta să economisim banii de pe bilet sau de pe combustibil.

Siguranţă de nota 10

Câte accidente nu se întâmplă în oraş. Lucru ce se datorează faptului că biciclistul nu poate mări viteza într-un interval scurt de timp. Cu ajutorul motorului cu care este dotată bicicleta electrică, rata accidentelor va scădea, căci vom putea accelera în toate zonele periculoase. De asemenea, este mult mai ușor să reducem viteza la curbe, unde majoritatea cicliștilor pierd controlul, deoarece putem folosi motorul bicicletei. 

Gata cu transpiraţia

Poate cel mai neplăcut lucru după ce te deplasezi undeva, este să transpire. diferența între o bicicletă normală și una electrică este că putem alege să pedalăm sau nu. Atunci când obosim, ne putem baza pe puterea motorului, trăgându-ne sufletul și relaxându-ne. Astfel vom putea ajunge la destinaţia dorită fără pete de transpirație.

Îi vom râde în faţă vântului

Cu vântul un duşman fără pereche, care atunci când bate din faţă face pedalarea mai grea, acum, la bicicleta electrică vom avea un motor care ne va ajuta să înaintăm la aceeași viteză fără să ne mai punem viața în pericol.

Salvăm planeta

Pe lângă toate motivele menționate mai sus, cel mai important este faptul că ajutăm la salvarea planetei prin reducerea producției de monoxid de carbon. Deși sunt puțini care se gândesc la acest lucru, folosirea unei biciclete electrice reduce poluarea la zero și ne ajută să luptăm pentru un viitor verde. Crezi că te-am convins să mai laşi uneori maşina în parcare!

Am amintit mai sus că la capitolul vehicul electrice mai intră şi altele; cum ar fi trotinetele electrice şi hoverboardurile. Despre trotinete, vă invit să fiţi prezenţi pe data de 16 iunie, în showroomul evoMAG, pe Splaiul Unirii nr. 257-259 din București. Aici veţi putea încerca 40 de modele. Sper să vă alegeţi unul!