Transfăgărășan, bijuteria României din munții Făgăraș

De traseul Transfăgărășan a auzit toată lumea suflarea românească, și o parte din Europa, datorită înălțimii la care a fost construit, a peisajelor superbe și a numeroaselor serpentine. Dar nu mulți au pășit peste acest drum spectaculos, care străbate munții Făgăraș, cei mai înalți munți de la noi din țară; așa se face că Transfăgărășanul atinge altitudinea de 2042 de metri, fiind consierat al doilea drum din România ca altitudine, după Transalpina.
Mai este cunoscut și ca DN7C, acesta sudând Ardealul de Muntenia și are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte și poduri, și un tunel de 887 metri, cel mai lung din țară, care străbate muntele Paltinului. Datorită numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km/oră. În plus, datorită altitudinii, a căderilor masive de zăpadă și a riscului de avalanșă, Transfăgărășanul este deschis doar în perioada iulie - octombrie. Între 1 noiembrie și 30 iulie sectorul cuprins între kilometrul 104 și kilometrul 130 este închis circulației. 


Obiectivele turistice din Transfăgărășan
Printre obiectivele turistice din Transfăgărășan se numără Lacul și Cascada Bâlea, Lacul și Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul și Lacul Capra, și Cetatea Poenari. La acestea se adaugă Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele și traseele montane din jurul Transfăgărășanului.
Fiindcă nu am fost niciodată pe acest traseu, deși îmi doresc enorm, știu că el se deschide  cu peisaje de deal, iar drumul urcă încet spre masivele muntoase, acoperite de pădurile de foioase care se transformă în păduri de conifere. De aici este lesne de înțeles că viteza trebuie redusă treptat, pe masură ce prăpăstiile se arată.
Nu demult, Top Gear a realizat o faimoasă excursie în România, când cei trei prezentatori au condus un Aston Martin, un Ferrari și un Lamborghini de la București la Constanța, și apoi pe Transfăgărășan. La finalul emisiunii, aceștia au declarat că traseul este cel mai frumos drum pe care au condus vreodată. 

Aș mai vrea să vă aduc la cunoștință că există un proiect: #AlwaysYesToRomania, prin care niște oameni minunați de la SIXT New Kopel îi încurajează atât pe turiștii români, cât și pe cei străini să descopere frumusețile ascunse ale țării la volanul unei mașini închiriate de la SIXT Rent a Car.